Komposztáló siló S 900 l fekete vastagfalú
Kód: JTS900Kapcsolódó termékek
Termék részletes leírása
A komposztálót egy bizonyos helyre helyezik a kertben, gyümölcsösben, üvegházban stb., laza sík talajon. De nem közvetlen napsütésben.
Alapvető paraméterek
- méretek (magasság; alaprajz átmérője): 100; 110 cm
- mennyiség: 905l
- műanyag vastagság: 4-6 mm
- súly: 18 kg
- szín: fekete
A silónak nincs alja, mivel szabad érintkezésre van szüksége a talajjal és a mikroorganizmusok, férgek és földigiliszták hozzáférésével.
Hogyan kell helyesen komposztálni ?
A komposztálási folyamat a biológiai anyagok változatos keverékének fokozatos parázslásán alapul. A teljes komposztáló több szintre osztható, ahol a talajhoz legközelebb eső komposztnak vastagabb és szellősebb anyagból kell állnia. Leggyakrabban apróra vágott vagy zúzott ágak, forgácsok vagy fás virágszárak lehetnek. Ezt követi a legkülönfélébb anyagok keveréke.Az ökölszabály az, hogy minél változatosabb a komposztált keverék összetétele, annál jobb a komposzt. A száraz, nedves, durva és porózus kiegyensúlyozott aránya ideális.Ha konkrétak akarunk lenni - a kiindulási anyagnak szerves anyagokat kell tartalmaznia a mikroorganizmusok (talajbaktériumok, férgek, földigiliszták stb.) táplálására C: N (szén: nitrogén) = 30: 1 arányban. Ahhoz, hogy jobban megértsük e két anyag arányát, az alábbiakban egyszerű áttekintést adunk a komposztáláshoz gyakori nyersanyagokról.
Nyersanyag | C:N (szén: nitrogén) |
Fűnyesedék | 20:1 |
Konyhai hulladék | 20:1 |
Állati trágya | 20:1 |
Lótrágya | 25:1 |
Lomb | 50:1 |
Tűk | 70:1 |
Szalma | 100:1 |
Kéreg | 120:1 |
Fa | 200:1 |
Fűrészpor | 500:1 |
Fontos, hogy az anyagot összekeverjük, ezáltal biztosítva a megfelelő oxigén hozzáférést. A komposztálás előtt ajánlatos a vastagabb nyersanyagokat apró részekre őrölni. A komposztálási folyamat felgyorsítása érdekében tanácsos kis mennyiségű talajt vagy kész komposztot hozzáadni.
Ilyen módon friss komposztot kaphat 2-6 hónap alatt, érlelt komposztot 6-12 hónap alatt.
Komposztálhat:
- gyümölcs- és zöldséghulladék
- kávé- és teamaradványok
- tejtermékek
- újságpapír, karton, papírszalvéták
- forgács, fűrészpor, forgács, kéreg
- állati ürülék
- fűnyesedék, levelek, ágak
- fa hamu
- dióhéj
Mi nem alkalmas komposztálásra
- csontok, húsnyesedékek, zsírok
- kémiailag kezelt anyagok
- betegségek által érintett növények
- trópusi gyümölcshéj, kövek
- magazinok
- gyom
- műanyagok, fémek, üveg, kövek
Figyelem! A komposztálóba nem tartozik tüzes hamu és könnyen gyúlékony anyagok.
Mit fontos figyelni a komposztálás során?
Levegő - a komposztban lévő mikroorganizmusok és gombák nagy mennyiségű oxigént fogyasztanak. A komposzt megfelelő ellátásához a komposztot 4-8 hetes időközönként kell átdobni. Két komposztáló, amelybe komposztot dobál, ideális a dobáláshoz.
Hőmérséklet — magas hőmérséklet a komposztálás kezdetén (50 ° C-ig) megfelelően létrehozott komposztot jelez. Ha a komposzt nem éri el a magasabb hőmérsékletet, problémát jelez - alacsony komposztáló anyag, rossz összetétel vagy elégtelen nedvesség.
Nedvesség — egy egyszerű teszttel meg tudja mondani a megfelelő nedvességet . Vegye a komposzt tömegét a tenyerébe, és nyomja össze ököllel. Ha víz folyik a keverékből, akkor szükségtelenül nagyon nedves, és megérdemli, hogy száraz anyaggal dobja. Ha az anyag a tömörítés után nem marad együtt, akkor túl száraz és megérdemli, hogy szervizvízzel öntsük.
A komposzt más felhasználása?
A komposzt nemcsak a kiváló minőségű trágyázó anyagok kiváló tartálya, hanem tökéletes hely a növények termesztésére is. A cukkini, az uborka vagy a sütőtök különösen az ilyen termékeny talajon virágzik. Ugyanakkor az említett növények nagy levelei megakadályozzák a nagy párolgást a párás nyári napokon.
Szeretne többet megtudni a komposztálásról és a komposztálókról? Nézze meg blogunkat.
Kiegészítő paraméterek
Kategória: | Műanyag komposztálók |
---|---|
Súly: | 18 kg |
Magasság: | 100 cm |
Color: | fekete |
Építési anyag: | műanyag |
Kert mérete: | 1000 m2 a více |
Súly: | 18 kg |
Volume: | 905 l |
Width: | 110 cm |
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!