Automatikus tojáskeltető gépek
Automata keltetők teljesen automatizált tojáskeltetési folyamatot biztosítanak. Olyan funkciókkal rendelkeznek, mint a hőmérséklet- és páratartalom-szabályozás, valamint egyes modelleknél az automatikus tojásforgatás. Ezek a keltetők ideálisak különféle tojásokhoz, beleértve a tyúk-, kacsa- és libatojásokat. A kikelés után használja a mesterséges kotlókat a csibék nevelésére.
#ShowMore#
A tojáskeltetés kulcsfontosságú folyamat a baromfitenyésztésben, amely megfelelő körülményeket és gondoskodást igényel.
-
A tojások előkészítése – A keltetésre szánt tojásoknak tisztának, sértetlennek és frissnek kell lenniük (lehetőleg legfeljebb 7 nappal a tojásrakás után). Tárolja őket 12–15 °C hőmérsékleten, és rendszeresen forgassa meg. Használhat automata inkubátorokat is.
-
A keltetés folyamata – A 18. naptól már ne forgassa a tojásokat, és növelje a páratartalmat. A csibék kb. a 21. napon (tyúkok esetében) kezdenek kikelni, de a keltetés időtartama a baromfifajtától függ.
-
A kikelt csibék gondozása – A kikelés után hagyja a csibéket megszáradni a keltetőben. Ezután helyezze át őket mesterséges kotlókba, ahol kb. 35 °C hőmérsékleten megfelelő víz- és takarmányellátásuk biztosított.